"אמא, שולחן עבודה של המחשב זה הדסקטופ לא השולחן שעליו מונח המסך…"
לעיתים קרובות השפה התקשורתית בין הורים וילדיהם ובין מורים ותלמידיהם לוקה בפערים לשוניים וסגנוניים. שפת הנוער רוויה בקיצורי שפה, שגיאות כתיב מכוונות ושאינן מכוונות וסמלים גראפיים רבים במקום מילים כתובות. מבוגר שאינו בקיא בשפה הזו, יתקשה לפענח את הנאמר בצורה מדוייקת. לא פעם נשמעים בחדרי המורים שיחות על הקושי להטמיע בתלמידים שימוש בשפה בעלת משלב שפתי הולם וכן בריכוז ומוכנות ללמידה. בנוסף, התלמידים עסוקים בזמן השיעור ובהפסקות בגלישה ברשתות חברתיות שונות ובשיתוף חבריהם הוירטואליים בנעשה בחייהם הפרטיים ובנעשה בכיתה. מאמר זה בא לטעון כי אנו כמורים חייבים להישאר מחוברים לעולם התוכן של תלמידינו, להיות רלוונטים עבורם ולשמש להם כמחנכים ומדריכים בשימוש נכון באינטרנט וברשתות החברתיות. לימודי ניו מדיה עונים על הצרכים האלה.
אז למה אנחנו חושבים שצריך ניו מדיה?
כמורים לתקשורת אנחנו מגלים לעיתים קרובות שהמערכות בהם השתמשנו בהם מתיישנות תוך פרק זמן קצר. התקדמות הטכנולוגיה מחייבת אותנו לעדכן את האביזרים הטכנולוגיים בהם אנו משתמשים לעיתים קרובות מאוד ואיננו יוכלים לעמוד בקצב. כך גם אצל תלמידינו. על מנת שנוכל להעביר לתלמידים תכנים שיהיו שימושיים להם ועדכניים עבורם עלינו להיות עם היד על הדופק, ללמוד, להתחדש, ולהיות רלוונטיים עבור תלמידינו. אנחנו מחוייבים ללמוד יחד איתם. התלמידים הופכים להיות חלק מצוות בעלי הידע והלמידה חייבת להפוך ללמידה אינטראקטיבית משותפת ומשתפת בין מורים ותלמידים ובין תלמידים ותלמידים.
בנוסף, על פי נתונים סטטיסטיים מעל חמישה מיליון ישראלים משתמשים באינטרנט לצרכים שונים. תלמידינו נמצאים שם שעות רבות ביממה. למעשה, נוצרה ברשת סביבה חברתית מקבילה, בעלת אפיונים תרבותיים ייחודיים, שבה בני נוער רבים מבלים את זמנם בעיסוקים רבים ומגוונים. אנו כמחנכים חייבים להכיר בעובדה כי תלמידינו נמצאים שם ולהפנים כי תפקידינו היום הוא להדריך וללמד אותם כיצד להשתמש באינטרנט לשם צריכת תוכן איכותי, להכרה ביתרונות ובחסרונות של השימוש במדיה הזו ולהקניית ידע כיצד לייצר בו תוכן איכותי תורם ומעורב.
כמו כן, ניו מדיה הוא תחום המשלב בתוכו תחומי דעת רבים. החל מתחומי הדעת בעיתונאות ותקשורת המשלבים כתיבה וצילום עיתונאי, הפקת כתבות תחקיר וכתבות צבע ושילוב פודקאסטים סביב תחומי תוכן רבים. בנוסף, שימוש בכתיבה עיתנאית המשלבת משלב שפתי גבוה בתחום החינוך הלשוני, וכן במקצועות העיצוב, עיצוב אתר אינטרנט, ספר דיגיטלי והכנסת תוכן עיצובי וידאו גרפיקה ועוד. בניו מדיה יש מקום ליצירתיות בתחומים שונים.
ולבסוף, יותר ויותר אנו עדים למקרים בהם הרשתות החברתיות השפיעו על סדר היום הציבורי ועל דעת הקהל. עלינו לחנך את תלמידינו לשימוש מושכל ונכון ברשתות החברתיות וניתוב השימוש בהם לאפיקים תרבותיים חברתיים חיוביים שיוצרים מצבי שינוי והשפעה על הסביבה הקרובה ועל הסביבה הרחוקה. חינוך כזה יוצר תלמיד מעורב, משפיע ותורם לעצמו, לחברה בה הוא נמצא ולסביבתו.
לאור האמור לעיל, אנו כמורים הנמצאים זמן רב במערכת החינוך חושבים כי יש ללמד ניו מדיה.לימודי ניו מדיה יוצרים מערך מוטיבציוני ייחודי ובעל עוצמה, המשמש תמריץ משמעותי לשימוש ברשת וביישומים השונים בה. אנו כמורים וותיקים מבינים שכדי לחנך דור תלמידים משפיע ומעורב וכדי להיות משמעותי עלינו ללמוד וללמד ניו מדיה.